paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Fossiel.net weekend, zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2009

De eerste dag (zaterdag) hebben we veel regen gehad. Bijna heel de dag buien. Dat maakte het toch fris. Zondag was het goed weer met veel zon en af en toe een wolkje. We hebben ons enorm geamuseerd. Er zijn ammonieten, veel zee-egels, sponsen, koralen en zelfs enkele haaientanden gevonden dus het was een goeie uitstap. Hier een kort verslagje.

Overzicht van de groeve. Foto: Tom Koops

Groepsfoto. Foto: Tom Koops

Te beginnen zijn mijn vader en ik vertrokken om 8u45 richting Hannover. We vertrokken met motregen, daarna stortregen en iets later stormregen. Plots was er licht in de duisternis en de zon was daar. We kwamen tegen 17u in Hannover aan nadat we een kort bezoekje hadden afgelegd aan een andere groeve. Later op de camping Birkensee was daar nog niemand te zien. Een belletje gedaan aan Gerrit-Jan, die antwoordde: ja ik ben onder de douche, jullie zijn de eersten. Alleen Bart (pa Gerrit-Jan) en Martijn waren al gearriveerd. We hebben ons aangemeld en zijn toen in het restaurant van de camping gaan zitten. Hier gingen we aan het bier, dat in grote pullen werd geschonken gelijk het oktober fest. Langzaam, rond 19u30 'druppelde' (gelijk de regen) de rest binnen en sloot ze zich bij ons aan. De meesten hadden lang in de file gestaan. We hebben het gezellig gehad en goed gekletst. Rond middernacht lagen de laatsten in het bed.

Salenia die ik heb geruild met Tom Koops. Foto: Dominic Schouten

's Morgens op om half 8 opgestaan en in colonne richting Teutonia in Misburg. Aldaar bij de groeve aangemeld en even de richtlijnen mee gekregen en gezamenlijk voor in de groeve gaan zoeken. Hier was het mooi zoeken. Ik ben samen met Martijn een groot blok steen te lijf gegaan met mijn moker. Hier zaten een paar mooie Micrasters in. We hebben door de dag ook nog een bui op onze verkleumde knoken gehad. Dat maakte het zoeken niet echt aangenaam maar toch verder gedaan tegen de kou zodat we tegen de avond veel vondsten gedaan hadden, in ieder geval van degene waar ik weet van had. Dan tegen 18u30 terug richting Birkensee. Hier aangekomen even op frissen en opwarmen en dan gaan eten. Het was schnitzel dag die avond.

Tegen iets na 24 uur het bed in en de volgende morgen ook tegen half 8 op, zodat we tegen 10 uur terug de groeve in waren in Misburg. Hier zijn we nu richting het 'Jachthavenplateau' gegaan helemaal achteraan in de groeve en hebben we hier gezocht. Hier stroomde ook een watervalletje en daar moesten we langs. Op dit plekje heb ik een paar leuke vondsten gedaan net zoals een ander select groepje. Ook heb ik een paar mooie ammonieten gezien en heb ik een mooie ammoniet en Salenia bemachtigd van de groeve zelf door een ruil met Tom.

Plek onder de waterval. V.l.n.r. Gerrit-Jan (Gerrit-Jan), mijn pa (Erik) en ik (Dominic), Martijn (Supergraver). Foto: Tom Koops

Tegen iets voor 16uur terug aan de wagen. Vlug nog wat worstjes gaan eten bij the .flying Tijmans. (Bart en Gerrit-Jan). Die waren heel lekker. Daarna afscheid genomen van degene die nog daar waren. Martijn vertrok voor ons naar Denemarken. We zijn hem niet gevolgd al hadden mijn pa en ik dat wel gewild. We hadden andere verplichtingen. Dan zijn wij terug naar België gekeerd. We waren tegen 22uur thuis na een vermoeiende rit. Maar dat was het allemaal waard, vooral met het geen wat ik gevonden heb. Ik denk dat de rest ook veel gevonden heeft dus het was zeker en vast een geslaagd fossiel.net weekend. Dit was het dan, tot de volgende trip.

Sfeerbeelden van de eerste avond in het restaurant. Foto: Martijn Schalk

Sfeerbeelden van de eerste avond in het restaurant. Foto: Martijn Schalk

Sfeerbeelden van de eerste avond in het restaurant. Foto: Martijn Schalk


Verslag Martin van Oort

Arend en ik hebben het geweldig gevonden! De eerste nacht was koud en de tent (15 jaar oud) liet het afweten. Gelukkig waren er mensen bereid om mij te helpen kordaat afstand te nemen van deze tent (GJ, bedankt voor het weggooien op zondagmorgen!).


Martin en zoon Arend van Oort. Foto: Tom Koops

Vondst van Martin, een ongedefinieerde spons. Foto: Martin van Oort

Sfeerbeelden van de groeve Teutonia. Foto: Tom Koops

Voor mij was het vooral belangrijk dat mijn zoon het leuk zou vinden in zo'n vreemd en nieuw gezelschap. Rick (Tunders)! Geweldige job heb je verricht om onderweg Arend te enthousiasmeren, dank hiervoor. Ook Mirjam en vele anderen, geweldig hoe jullie kinderen een warm plekje kunnen geven in het leven van de fossielenzoeker!

Belangwekkende vondsten? Arend wel (één gevonden, één gekregen). Verder ligt onze hobbytafel op zolder helemaal vol met zee-egels, Belemnieten en twee ammonieten. Mijn spons van 35 cm (voet tot en met kop) moet ik nog bewerken. Eerst maar even mijn nieuwe gereedschap afwachten.

 

Sfeerbeelden van de groeve Teutonia. Foto: Tom Koops

Sfeerbeelden van de groeve Teutonia. Foto: Tom Koops


Sfeerbeelden van de groeve Teutonia. Foto: Tom Koops


Verslag Stan

Vrijdag 16 oktober:
Voor mij begon de tocht al op vrijdag. Na een saai ochtendje college kon ik haast niet wachten om naar Hannover te gaan. Voor mij was het de eerste keer zoeken in zo.n soort groeve. Bepakt en bezakt ben ik vanuit Rotterdam op de trein richting Venlo gestapt, hier zou ik Sharky (Cor) ontmoeten. Het begon al goed. File tussen Geleen en Venlo. Cor had een uur extra nodig om station Venlo te bereiken. Daarna de grote tocht naar Hannover. En jawel file, na file na file....

Na een boel uren kwamen we uiteindelijk om half 8 aan op de camping waar de sfeer er al goed in zat. Het bier stond al vroeg op tafel en vooral Gerrit-Jan, Martijn en Dominique dronken flink door. Langzaam kwamen er in de loop van de avond steeds meer mensen binnen druppelen. De meeste mensen kenden elkaar al wel ergens van, voor mij was iedereen nieuw. Buiten was het heel regenachtig en ik was blij dat ik niet in een tent sliep.

De door Stan gevonden zee egel. Foto: Stan

Uitzicht op de groeve. Foto: Tom Koops

Zaterdag 17 oktober:
Na een lekker ontbijtje met een beperkt clubje (had niemand honger???) zijn we met een auto of zes gezamenlijk naar de groeve gereden. Door de goed georganiseerde leiding kwamen we in één keer goed uit bij de groeve (of was het de tomtom?) alwaar we even hebben gewacht op de laatkomers. Om tien uur zijn we uiteindelijk verder het terrein opgereden over een modderig paadje. Aangekomen op de bestemming zijn we vol goede hoop op mooie vondsten de tocht naar de groeve begonnen. Het was bewolkt, maar het regende niet dus dat viel mee. Eenmaal in de groeve ben ik samen met Cor en met Rickie opgesplitst en we zijn bij een kleine helling begonnen.

Bart Tijman, de vader van Gerrit-Jan. Foto: Tom Koops

Alhoewel het even wennen was om met zo.n punthamer te werken ging het goed en de vondsten stroomden langzaam binnen. Na een heel redelijke ochtend zijn Cor en ik (Rickie waren we inmiddels kwijtgeraakt) naar een boel anderen gegaan. Bij deze club zijn we gebleven. Het weer was van bewolkt naar regenachtig gegaan en het werd steeds kouder. Om een uur of 5 zijn we daarom gezamenlijk weer naar boven gegaan, ook al hadden sommigen (ik niet) nog wel iets langer doorgekund. Het was gelijk weer duidelijk wie de echte diehards waren. Na een geslaagde dag met veel vondsten kwam .s avonds, na lekker taaie schnitzels, het ruilmateriaal op tafel. Verbaasd heb ik gekeken wat voor mooie dingen van de een naar de ander gingen en uiteindelijk ben ik om een uur of 11 gaan slapen.


Gevonden koralen (Parasmilia) van Tom. Foto: Tom Koops


Gevonden zee-egels (galerites) van Tom. Er zitten nog meer in de tas! Foto: Tom Koops

Zondag 18 oktober:
Na een regenachtige nacht (opnieuw was ik blij dat ik niet in een tent sliep) opnieuw naar de groeve. Daar aangekomen hebben we eerst een groepsfoto gemaakt en vervolgens is iedereen weer zijn gang gegaan. De vondsten waren weer prachtig en ook het weer zat voor het eerst eens mee. Het was warmer en zelfs de zon is af en toe doorgekomen. Tot een uur of 3 heb ik gehakt en daarna ben ik samen met Cor en Camiel naar Venlo gereden. Hier zijn we opgesplitst en uiteindelijk ben ik na een slopende treinreis (vertragingen, missende aansluitingen enz.) om half 12 thuis aangekomen. De volgende morgen zat ik om 7 uur weer in de trein, doodmoe maar wel voldaan.

Gerrit-Jan, Martijn en Erik Schouten. Foto: Dominic Schouten

Martijn Schalk (Supergraver) met emmers vol met zee egels. Foto: Gerrit-Jan Tijman

Dominic met zijn goed ingepakte Pseudoxybeloceras (ontrolde ammoniet). Foto: Tom Koops


Verslag Mirjam

Vrijdag 16 oktober zijn wij omstreeks 16.00 uur vertrokken richting Hannover. Na een voorspoedige reis zijn we om ongeveer 20.00 uur aangekomen op de camping. Hier hebben we de andere fossiel zoekers ontmoet (sommigen waren bekenden en andere zagen we voor het eerst. Na een gezellige avond zijn we voor het eerst gaan slapen in onze gehuurde camper, we hebben erg goed geslapen. De volgende ochtend zijn wij met Martijn (Supergraver) meegereden naar de groeve.

Bijzondere vondst: Een mooie Pachydiscus stobaei, gevonden door Jeroen. Foto: Jeroen Bos

Bijzondere vondst: Een Bathrotomaria regalis, gevonden door Cor de Veen. Foto: Cor de Veen

Deze eerste zoekdag begon veelbelovend met Roberts eerste vondst (2 reguliere zee egels in 1 steen), hierna heeft Robert helaas niet zo heel veel meer gevonden. Ik zelf heb een aantal kleine zee egeltjes gevonden en op het laatst een regulier zee egel in de matrix ( je ziet maar 3 plaatjes) dus ik ben benieuwd of hij er helemaal in zit. Verder hebben we zaterdag een nog aantal sponzen gevonden.

Zondag zijn we naar het andere uiteinde van de groeve gegaan. Hier zijn zoals jullie al hebben kunnen lezen bij andere forumleden veel bijzondere en leuke dingen gevonden. Robert en ik hebben helaas niet zo heel veel bijzonders gevonden deze dag (ik denk dat ons geluk op was.)

Dé vondst van Robert. Commentaar van Mart Deckers (Caveman) op de vondst van Robert: Hele exemplaren zijn uiterst zeldzaam, zou je er een hele bij hebben heb je de vondst van het jaar naar mijn mening! Goed gewerkt! Foto: Martijn Schalk

Zoek de regulaire zee-egel! Foto: Tom Koops

Zoek de regulaire zee-egel! Waar is die? Foto: Tom Koops

Zoek de regulaire zee-egel! Gevonden! Foto: Tom Koops

Helaas. Aan alles komt een eind. De gang uit de groeve. Foto: Dominic Schouten

 

Verslag Dominic Schouten

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

100.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop