paleontica-logo

 

Kids: Dino

Hier kun je vanalles te weten komen over Dino's! Wat dinosauriërs precies zijn, wanneer ze leefden, en hoe ze zijn uitgestorven. Ook kun je wat leren over een aantal bekende dino's. 


Wat zijn Dinosauriërs precies?

Dinosaurus betekent letterlijk 'verschrikkelijke hagedis'. Dinosauriërs zijn reuzen-reptielen. De dinosauriërs leven nu niet meer. Lang voor er mensen op aarde woonden zijn ze uitgestorven. In onze tijd leven er ook nog steeds reptielen zoals slangen, krokodillen en schildpadden. Deze zijn veel kleiner dan de meeste dinosauriërs. Omdat de meeste dinosauriërs heel groot waren, hadden ze elke dag grote hoeveelheden eten nodig. Er waren zowel goedaardige planteneters als gevaarlijk vleeseters.

Er waren wel meer dan honderd verschillende soorten dinosauriërs. De grootsten waren hoger dan een huis van twee verdiepingen. Niet elke dinosaurus was zo groot. Sommige dinosauriërs waren niet veel groter dan een kip. Dinosauriërs leefden op het land, maar ook in de lucht vlogen reusachtige reptielen rond, de Pterosauriërs. Er waren ook grote reptielen die in zee leefden, zoals de Plesiosauriërs. In de tijd van de dinosauriërs waren er ook al planten, insekten en kleine zoogdieren.




Velociraptor klauw (replica) © Foto: Olof Moleman
 

Wanneer leefden ze?

De eerste dinosauriërs leefden in het tijdperk die we het "Trias" noemen. Dat was vanaf zo'n 250 miljoen jaar geleden. In de tijdperken die daarop volgden (Jura en Krijt tijdperk) waren de dinosauriërs de grootste en sterkste dieren op aarde. Ze kwamen op de hele aarde voor. Aan het einde van het Krijt-tijdperk (65 miljoen jaar geleden) zijn ze uitgestorven.



Scelidosaurus in het bos. © Tekening: Casper Pranger

 

Uitsterven

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden zijn alle soorten dinosauriërs plotseling uitgestorven. Ook veel andere soorten dieren en planten zijn toen verdwenen. Waarschijnlijk heeft een meteoriet de aarde getroffen. Een meteoriet is een groot rotsblok dat door de ruimte zweeft. In Mexico is een enorme krater gevonden van die meteoriet die misschien wel 10 kilometer groot is geweest. Door de inslag kwam er zoveel stof in de lucht dat de hele aarde een paar jaar helemaal donker is geweest. Daardoor konden ook de planten niet meer groeien en zijn uiteindelijk alle dino's uitgestorven.

Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden. Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.

 

Verschillende soorten Dino's

Tyrannosaurus

Een Tyrannosaurus, ook wel de T-Rex genoemd, is de meest bekende roof-dinosaurus. Je kent hem misschien wel uit de film "Jurassic Park". Hij liep op zijn achterpoten en was 17 meter lang. Zijn kop is 1,5 meter lang met tanden van 15 centimeter. Hij kwam voor in het Krijt-tijdperk.

Skelet van een T-rex

 

Iguanodon

De Iguanodon is een dinosaurus die ook in België is gevonden. Het was een planteneter die in kuddes leefde. Om zich te verdedigen had hij een grote stekel op elke voorpoot. 
 

Reconstructie van een Iguanodon (Foto Marcus Ringer)

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop