paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Placodermi

De Placodermi of Pantservissen zijn een klasse van primitieve vissen. Ze verschenen aan het einde van het Siluur, en tijdens de massa-extinctie in het Boven Devoon zijn de meeste soorten uitgestorven. De overgebleven soorten zijn aan het einde van het Devoon tijdperk uitgestorven. Het zijn de oudst bekende dieren die een mandibula (onderkaak) hadden.

De placodermen zijn waarschijnlijk nauw verwant aan de Ostracodermi en de Chondrichthyes. De placodermen kwamen zowel in zee als in zoet water voor, waar de meeste soorten leefden als predator. Zowel actieve rovers als filtervoeders zijn bekend. Het anterieure deel van het lichaam was grotendeels gepantserd met beenplaten. De staart was flexibel. Pantservissen konden aanzienlijke afmetingen bereiken. Uit enkele fossielen is gebleken dat sommige placodermen vivipaar (levendbarend) zijn geweest. Voorbeelden van bekende soorten placodermen zijn Dunkleosteus, Coccosteus, Wangolepsis en Rolfosteus.

In België worden pantserplaten van Placodermi sporadisch aangetroffen in Devoonafzettingen. Fossiele resten van Dunkleosteus zijn aangetroffen in Devoonafzettingen van onder meer Marokko en België.

 

     Globe.png

Foto's of locaties van Placodermi bekijken

 

 

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop