paleontica-logo

 

Bornholm

Naam: Bornholm, Denemarken
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Op het eiland zijn diverse lagen uit het Paleozoicum (Cambrium tot en met Perm tijdperken) aan de oppervlakte te vinden. Op het midden van het eiland bij Aakirkeby bevindt zich een interessant modern natuurhistorisch museum met veel aandacht voor geologie. Het adres is Grønningen 30. Zie ook de website van het museum.

In het Duitse boek "Fossilien suchen in Süd-Skandinavien" staan meerdere vindplaatsen beschreven, maar veelal zijn deze vindplaatsen overwoekerd.

Vondsten

Barnsteen en graptolieten. In de kalksteen uit het Krijt tijdperk bivalven (Inoceramus sp.), ammonieten, belemnieten en sponzen.

Er staan 12 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Bornholm.

Route

Het Deense eiland Bornholm is vanuit Zweden het beste bereikbaar. Er gaan echter ook boten vanuit Kopenhagen en Polen naar Rønne op Bornholm. Op het strand zijn meestal de beste vondsten te doen, omdat daar constante erosie van de gesteenten aan de kust plaatsvindt. De noordelijke helft van het eiland is niet interessant, omdat daar alleen graniet aanwezig is.

  • 1 Zuidoostkust
    Aan de zuidoost kust van het eiland zijn zandstranden. Op deze standen kan men gelige stukjes barnsteen vinden op de vloedlijn. Het beste kan men zoeken in het voorjaar of najaar na een storm.
  • 2 Arnager Klint
    Vanaf de haven van Arnager lopen langs het strand naar het westen. De klif is ongeveer 20 meter hoog en 200 meter lang en bestaat uit kalksteen uit het Krijt tijdperk. In de groengekleurde glauconiet (mineraal)houdende lagen en kalkstenen zijn bivalven (Inoceramus sp.), ammonieten, belemnieten en sponzen te vinden.
  • 3 Zuidkust bij Arnager
    Aan de zuidkust ten oosten van Arnager zijn platte zwarte stenen te vinden. Als deze gespleten worden zitten er vaak graptolieten uit het Siluur tijdperk in.
  • 4 Aan de westkust van het eiland (ongeveer 6 km. van Rønne in de Blykobbe Plantage) komen landafzettingen uit het Perm tijdperk voor. Afval van een oude kleigroeve is hier gestort bij zee. Er zijn hier resten in gevonden van krokodillen en schildpadden. De kans om hier mooie fossielen in aan te treffen is echter klein.

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Museum: NaturBornholm

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop