De Ertebølle Høved aan de oostkust van het Limfjord bestaat uit Moler afzettingen, net als de kliffen op de nabijgelegen eilanden Fur en Mors. De klif is noordoost - zuidwest gericht. De Molerafzettingen bestaan uit diatomeeen en vulkanische as uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk). Deze as is periodiek afgezet in water.
Hierdoor bevatten de aslagen soms fossielen van waterdieren die plotseling begraven raakten. Ook plantenresten komen er in voor. De as is afkomstig van een vulkaan die toen actief was in het Kattegat. Tijdens verschillende ijstijden zijn de aslagen in de verdrukking gekomen door de kracht van het landijs. Daarom zijn de lagen geplooid. Fossielen uit de Moler zijn vrij zeldzaam.
Ertebølle staat ook bekend om zijn resten uit de steentijd. Er zijn hier naar deze plaats genoemde resten van de Ertebølle cultuur gevonden. Ten zuidoosten van de klif (Køkkenmøddinger) kun je nog resten bekijken, en ook in het museum bij Ertebølle Høved kun je hier meer over te weten komen.