In de Hunsrück in het westen van Duitsland ligt de wereldberoemde vindplaats Bundenbach. In de leisteen uit het onder Devoon tijdperk (400 miljoen jaar oud) zijn prachtige tot in detail bewaard gebleven fossielen gevonden. Fossielen uit de zee afzettingen uit de omgeving van Bundenbach zijn over de hele wereld in musea te bewonderen.
Er zijn diverse privé collecties te bezoeken, en ook is er het kleine fossielenmuseum in de oude groeve Herrenberg in Bundenbach. De groeve is in het hoogseizoen dagelijks geopend, en er worden ook rondleidingen gegeven. In de groeve Herrenberg kun je tegen betaling je geluk beproeven om een berg leisteen te splijten. Gereedschap om de stenen te splijten is aanwezig. Ook voor kinderen een spannende bezigheid!
De leisteen werd gewonnen voor dakbedekking sinds de 16e eeuw in de omgeving van Bundenbach en Gemünden. De groeve Herrenberg stamt al uit 1822. In 1964 is men gestopt met graven in deze groeve. Alle groeves in de omgeving zijn inmiddels ook gesloten omdat het winnen onrendabel werd. De huidige vondstmogelijkheden zijn dus erg beperkt. Er wordt nog wel gewerkt op sommige oude storthopen, maar toestemming krijgen om hier te zoeken is moeilijk.
De fossielen uit Bundenbach zijn over het algemeen gepyritiseerd, maar ze zijn meestal niet onderhevig aan verval. De splijtingsrichting en de gelaagdheid van de leisteen lopen helaas vaak niet parallel. Hierdoor breken de meeste fossielen bij het splijten van de stenen. Het moeten lijmen van de vondsten is vaker regel dan uitzondering.
Het prepareren van de Bundenbach fossielen is een vak apart, en vereist veel ervaring. Met kleine schrapertjes en scalpels wordt voorzichtig het fossiel vrijgelegd. Vroeger prepareerde men met messingborsteltjes, maar hierdoor gaat veel structuur verloren.
De Nederlander Wouter Südkamp organiseert geologische en fossielen excursies in het gebied. Meer informatie op zijn website: http://www.suedkamp-exkursionen.de.