paleontica-logo

 

Sylt

Naam: Sylt, Duitsland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Op het Duitse eiland Sylt, tegen de Deense grens, zijn "Kaolien zanden" ontsloten die uit het Plioceen (onderdeel van Neogeen tijdperk) stammen. In deze rivier afzettingen en ondiepe zee afzettingen bevinden zich stenen die grotendeels afkomstig zijn uit sedimenten (Ordovicium tijdperk) uit het Oostzeegebied. Deze lagen staan vooral bekend om zijn sponzen uit het Ordovicium tijdperk, maar er komen ook koralen en algen in voor. Ook worden er rolstenen uit Cambrium en Siluur tijdperk aangetroffen, en zelfs uit het Krijt tijdperk. Sylt is opgebouwd uit de erosieproducten van vele verschillende lagen. In Keitum bevindt zich het "Sylter Heimatmuseum" die ook een geologische collectie hebben.

Vondsten

Voornamelijk sponzen en koralen uit het Ordovicium tijdperk, maar ook diverse fossielen uit andere tijdperken (zie boven).

Er staan 5 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Sylt.

Route

Sylt is het gemakkelijkst bereikbaar per auto. Het eiland ligt in de Noordzee, vlakbij de Deense grens en er loopt een dam met een spoorlijn naar het eiland. Auto's kunnen op deze trein vervoerd worden. Op het eiland zelf kan het beste de fiets worden gebruikt. Deze zijn op het eiland te huur. Hier volgt een beschrijving van de diverse vindplaatsen op Sylt:

  • Seetorf (Tuul) Op het strand zijn hier soms stukjes barnsteen te vinden. Dit is hier terecht gekomen door transport vanuit het Baltische gebied. De barnsteen is afkomstig uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk).
  • Rode Klif Hier kunnen sponzen en koralen gevonden worden uit het Ordovicium tijdperk. De stenen hebben hun oorsprong in Estland en Zweden.
  • Morsum Klif Er worden fossielen gevonden van gastropoden, bivalven, haaientanden, visresten, sponzen en koralen. Er kunnen hier ook stukken bruinkool worden gevonden met plantenresten uit het Mioceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk).

Literatuur over deze locatie

  • Rhebergen, F., Eggink, R., Koops, T., Rhebergen, B., 2001: Ordovicische zwerfsteensponzen
    Staringia 9 NGV, 144 p.
    toegevoegd door: webmaster

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

50.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop