paleontica-logo

 

Walcheren

Naam: Walcheren, Nederland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Op de stranden van Walcheren kunnen vroeg-Holocene, Pleistocene en Pliocene schelpen gevonden worden. Het schelpenmateriaal is deels natuurlijk aangevoerd en deels afkomstig van zandsuppleties.

Vlak voor de westkust van Walcheren ligt een smalle, langwerpige zandbank genaamd het 'Bankje van Zoutelande'. Op deze zandbank is het pakket van Holocene afzettingen lokaal erg dun (minder dan 1 meter), waardoor fossiel materiaal uit de de onderliggende Pleistocene afzettingen erodeert. Het gaat hierbij vooral om fossielen uit de laat Pleistocene Eem Formatie en de vroeg Pleistocene Maassluis Formatie. De Maassluis Formatie wordt gecorreleerd met de Westkapelle Ground Formatie in de ondergrond van de Noordzee. Hier en daar wordt ook fossiel materiaal uit de onderliggende late Pliocene Oosterhout Formatie geerodeerd. Deze formatie wordt gecorreleerd met de Brielle Ground Formation in de ondergrond van de Noordzee. In de, lokaal meer dan 20 meter diepe geul tussen het Bankje van Zoutelande en de westkust van Walcheren, het 'Oostgat', worden deze lagen ook aangesneden. Gezamelijk zorgt deze natuurlijke erosie van het Bankje van Zoutelande en uit het Oostgat dat er langs de westkust van Walcheren Vroeg-Holocene en Pleistocene schelpen aanspoelen. Vanwege de noordelijke zeestromingen langs de Nederlandse kust leverde dit het meeste fossiel materiaal op de stranden tussen Westkapelle en Domburg. 

Hiernaast hebben zandsuppleties langs de kust van Walcheren vanaf het begin van de jaren 2000 ook gezorgd voor de aanwezigheid van Plioceen, Pleistoceen en Vroeg-Holoceen schelpenmateriaal. Het voor de zandsuppleties aangevoerde zand komt vooral van de Steenbanken, een serie zandbanken ongeveer 10-15 kilometer uit de kust. De zandsuppleties vanaf de Steenbanken leveren typische roodbruine Pleistocene schelpen.  

toegevoegd door Johan Vellekoop

Vondsten

Vooral Vroeg Holoceen en Pleistoceen schelpenmaterial, maar ook af en toe ook Pliocene soorten.

Er staan 42 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Walcheren.

Route

Vanwege noordelijke stroming langs de Oostgeul en het Bankje van Zoutelande spoelt veel materiaal natuurlijk aan tussen Westkapelle en Domburg. De stranden van Domburg zijn dan ook een klassieke vindplaats voor laat-Pliocene, vroeg-Pleistocene en laat-Pleistocene schelpen.

Echter, door de zandsuppleties in de afgelopen 15 jaar wordt het fossiel material inmiddels gevonden langs de hele westkust van Walcheren, van Vlissingen tot en met Domburg. 

Literatuur over deze locatie

  • Vellekoop, J., Bil, M., 2021: Een zeldzame Otodus obliquus Agassiz, 1843 uit een zand-suppletie op het strand van Dishoek (Walcheren, Nederland)
    Afzettingen WTKG 42 (4), p. 122-132
    toegevoegd door: FossilDude

  • Bosselaers, M., Collareta, A., 2016: The whale barnacle Cryptolepas rhachianecti (Cirripedia: Coronulidae), a phoront of the grey whale Eschrichtius robustus (Cetacea: Eschrichtiidae), from a sandy beach in the Netherlands
    Zootaxa 4154, Issue 3, Pages 331-338. DOI: 10.11646/zootaxa.4154.3.8
    toegevoegd door: FossilDude

  • Moerdijk, P.W., et al., 2010: De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
    NCB Naturalis, ISBN 978-90-5011-342-7
    toegevoegd door: FossilDude

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Cadzand
Fossielenlocatie: Banjaard
Fossielenlocatie: Maasvlakte
Fossielenlocatie: Knokke
Fossielenlocatie: Kaloot

Fossielenlocatie: Breskens
Fossielenlocatie: Rockanje
Fossielenlocatie: Brouwersdam
Museum: Zeeuws Museum

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop