De Aktulagay heuvels (Gora Aktulagay) liggen ongeveer 100 km ten noordoossten van de plaats Kulsary, 35 km ten noorden van de Embi (Emba) rivier. Deze heuvels staan bekend om de Eocene haaientanden die er gevonden kunnen worden.
In de onderste delen van de heuvels zijn krijtafzettingen uit het Maastrichtiaan ontsloten. Deze afzettingen zijn uitgebreid ontsloten in het westlijke deel, vlak bij het Tolagaysor zoutmeer (sor = zoutmeer). Bovenop de Maastrichtiaan afzettingen ligt een pakket van Paleogene sedimenten, waaronder een lokaal dun kalksteenbankje uit het Thanetiaan, opgevolgd door ~ 70 m Onder en Midden Eocene mergels, kleien en silten. Deze afzettignen zijn vooral ontsloten in de hogere insnijdingen in het westlijke deel van de heuvels, en dippen enigsinds noordwaards. De Aktulagay heuvels zijn afgedekt met een dun pakket van 'Sarmatiaan' (Serravalliaan) kalkstenen, die de top van het plateau vormen. Deze kalkstenen zijn een geisoleerde uitloper van de Miocene kalkstenen vna de Paratethys, die het oppervlak van het Ustyurt Plateau vormen, 200 km naar het Zuiden. De kalkstenen aan te top van het Aktulagay plateau zijn relatief resistent tegen erosie, en zorgen daarom voor een plateu met stijl aflopende zijkanten, waarin de zachtere Eocene sedimenten ontsloten zijn. Hierdoor zijn de Eocene afzettingen grotendeels beschermd tegen verwering en ontkalking. De Eocene opeenvolging is onderverdeeld in de Alashen Formatie (0-13.45 m), bestaand uit mergels en kalkhoudende klei, de Aktulagay Formatie (13.45-23.57 m), containing marl, clay and sapropelitic clay, en daar bovenop de meer siltige Tolagaysor Formatie (23.57-56.20 m; King et al., 2013).
Een van de belangrijkste ontsluitingen is een stijle heling in een smalle vallei aan de westelijke kant van de Aktulagay heuvels (47° 32’ 31.47” N, 55° 09’ 13.75” E). Deze sectie (hier de 'Aktulagay sectie' genoemd) is goed ontsloten en vertegenwoordigd een van de belangrijkste ontluitingen voor het Ypresiaan van de Embi regio.
Met dank aan Philip A Schmitz