paleontica-logo

 

Deze locatie is gesloten

Sibbe

Naam: Sibbe, Nederland
Status: Gesloten
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In het dorpje Sibbe, vlak bij Valkenburg, is een van de weinige nog actieve ondergrondse mijnen van Nederland. In de Sibbergroeve wordt "Sibbersteen" gewonnen, vrij stevige, homogene kalkzandsteen, lokaal ook wel "mergelsteen" genoemd. Het gesteentepakket ontsloten in de Sibbergroeve maakt deel uit van de Kalksteen van Emael (Formatie van Maastricht). In deze gesteentes worden typische fossielen uit het Laat Krijt gevonden.

Vermoedelijk wordt er al sinds de middeleeuwen lokaal kalksteen gewonnen in Sibbe. Door de eeuwen heen groeide dit uit naar een ondergronds gangenstels van ongeveer 60 km lang. In 1850 werd een nieuw deel toegevoegd aan dit tunnelssyteem, en een nieuwe ingang werd gemaakt bij de splitsing tussen de Bergstraat en de Lokerstraat. Deze ingang wordt vandaag de dag nogsteeds gebruikt. 

Tegenwoordig is de Sibbergroeve een van de weinige plekken in Nederland waar nog actief "mergelsteen" gewonnen wordt. De groeve is daarmee een belangrijke leverancier voor bouw- en restauratiewerkzaamheden waarbij deze lokale steensoort gebruikt wordt. 

Er kunnen geen fossielen gezocht worden in de ondergrondse groeve. Wel worden wetenschappelijk belangrijke vondsten door de werknemers apart gehouden en overgedragen aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht. 

toegevoegd door Johan Vellekoop

Vondsten

In de Kalksteen van Emael komen veel fossielen voor. Een recente bijzondere vondst uit de Sibbergroeve, een wervel van een Plesiosaurus. 

Er staan 25 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Sibbe.

Route

De ingang van het nieuwste deel van de groeve is op de splitsing tussen de Bergstraat en de Lokerstraat. Toegang tot de ondergrondse tunnels is beperkt tot werkemers. Daarnaast wordt een deel van het oude tunnelsysteem gebruikt voor ondergrondse mountainbiketochten en andere groeps- en bedrijfsevenementen. Voor deze activiteiten is een nieuwe ingang gemaakt aan het begin van de Daelhemerweg.

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: ENCI

Fossielenlocatie: Genk
Fossielenlocatie: Eisden

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop