In het Teutoburger Wald, vlak bij het dorpje Barkhausen, bevindt zich een kleine oude steengroeve die inmiddels niet meer in gebruik is. In deze groeve zijn in 1921 sporen van dinosauriërs gevonden in een door plooiing schuingestelde laag uit het Kimmeridgiaan, Boven Jura (ongeveer 140 miljoen jaar oud).
Het gaat om meerdere sporen van 2 verschillende dinosaurussoorten; sporen van ongeveer 50 centimeter grote, ronde afdrukken van een sauropode en de 40-50 cm grote drietenige afdrukken van een therapode. De wetenschappelijke naam van de grote ‘ronde’ pootafdrukken is Elephantopoides barkhausensis, de pootafdrukken van de therapode worden Megalosauropus teutonicus genoemd. Het is niet bekend welke soort sauropode de Elephantopoides afdrukken heeft gemaakt, maar op basis van de grootte en afstand van de afdrukken wordt geschat dat het om een 10 tot 15 meter grote sauropode gaat.
De laag met pootafdrukken in Barkhausen heeft zeker 70 jaar blootgelegen, onderhevig aan weer en wind, voordat men in 1976 deze bijzondere geologische locatie tot monument verklaarde en van de nodige bescherming voorzag, om deze te preserveren voor toekomstige generaties. De instabiele onderliggende laag is verstevigd en het oppervlak is geïmpregneerd met een kunsthars. Boven de wand is een glazen dak geplaatst om de pootafdrukken verder te beschermen.
Deze locatie met pootafdrukken van dinosauriërs is is één van de meest dichtstbijzijnde bij Nederland. Voor meer informatie, zie GEA vol. 29, nr. 2, pag. 49-80. (Juni 1996).