De kust van Noord Jutland is voor Deense begrippen relatief vlak. Hanstholm werd onder invloed van een onderaardse zoutpilaar omhoog zijn gedrukt, waardoor bryozoënkalk uit het Daniën (onderdeel van het Paleogeen tijdperk) aan de oppervlakte kwam. Op sommige plekken bij Hanstholm is zelfs het dieper liggende Krijt ontsloten. Een deel van Hanstholm erodeerde onder invloed van de ijstijden, water en wind weg, waardoor het hoogste punt (Hjertebjerg Høj) thans 67 meter boven de zeespiegel ligt.
Op deze Deense site vind je meer informatie over deze vindplaats.
Met dank aan Taco Geertsema voor het leveren van deze beschrijving.
Hanstholm ligt aan de kust in het noordwesten van Denemarken. Aan de kust ten oosten van de haven, ligt een serie kustkliffen waar de bryozoënkalk mooi ontsloten is. Deze zijn het gemakkelijkst te bereiken bij Kællingdal, volg de afslag "stranden". Tevens kan er leuk gezocht worden ten oosten van Roshage.
Roshage: zee-egels zijn er gemakkelijk te vinden. Ze zitten in de vuursteen. Niet gemakkelijk om ze er uit te halen. Sommige zijn serieus groot. De vindplaats is enkele honderden meters lang. Dit is mijn inziens geen natuurlijke plaats maar de stenen werden er gestort als zeewering. Het zijn vooral blokken vuursteen.
Ten oosten van Hanstholm ligt camping Hanstholm. Vanaf de camping naar het noordoosten en naar het zuiden tussen Hamborg en de strandafgang van de camping kunnen ook zee-egels gevonden worden.