paleontica-logo

 

Fur

Naam: Fur, Denemarken
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Het eilandje Fur in de Limfjorden bestaat grotendeels uit afzettingen (Moler) van diatomeeen en vulkanische as uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk). Deze as is periodiek afgezet in water. Hierdoor bevatten de aslagen soms fossielen van waterdieren die plotseling begraven raakten. Ook plantenresten komen er in voor. De as is afkomstig van een vulkaan die toen actief was in het Kattegat. Tijdens verschillende ijstijden zijn de aslagen in de verdrukking gekomen door de kracht van het landijs. Daarom zijn de lagen geplooid. Fossielen uit de Moler zijn vrij zeldzaam.

Op de stranden komen ook allerlei zwerfstenen uit andere tijdperken zoals het Krijt voor.

Vondsten

Op Fur kan met fossielen vinden van vissen en andere waterdieren uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk). Ook komen er plantenresten en insecten in voor. Onder de beroemdste vondsten zijn grote vissen en een zeeschildpad. De vissen komen niet erg vaak voor.

Er staan 2 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Fur.

Route

Fur ligt in de Limfjorden in het noorden van Jutland, Denemarken. Er zijn diverse kliffen en groeves waar men gemakkelijk bij de vulkanische aslagen kan komen.

  • 1 Knudeklint De 600 meter lange Knudeklint is te bereiken door vanaf de Råkilde Camping richting de kust te gaan. Vanaf de parkeerplaats is het nog 1 kilometer lopen. De Knudeklint bevat de meest complete serie Moler afzettingen en is de typelokaliteit.
  • 2 Groeves Diverse Moler groeves in het binnenland ten westen en oosten van de Råkilde Camping. Meestal geen probleem om fossielen te zoeken. Je kunt er vaak zo met de auto inrijden.
  • 3 Østklint Volg de bordjes naar de parkeerplaats Østklint. Hier is een prachtige plooi in het Moler gesteente te zien.
    Let op!! Deze klif is niet erg stabiel. Kom niet te dicht bij de klif!
  • 4 Stolleklint Vanaf de parkeerplaats Østklint naar het westen richting Stolleklint. Ook hier zijn op het strand stukken Moler te vinden, maar ook zwerfsteenfossielen uit het Krijt tijdperk.

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Mors
Fossielenlocatie: Hanstholm

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop