In de omgeving van o.a. Haddorf, Neuenkirchen en Burg Steinfurt, vlakbij Rheine in het westen van Duitsland werd in het verleden zand en grind gewonnen in diverse groeves.
In Haddorf, Neuenkirchen en St. Arnold waren diverse zandzuigerijen waar zwerfsteenfossielen uit het Krijt, Jura en Ordovicium tijdperken gevonden zijn. Deze bevinden zich in rivierafzettingen uit het Pleistoceen (onderdeel van het Kwartair tijdperk).
De groeve in Haddorf begon in 1935 en is medio 1990 gestopt, Neuenkirchen begon in 1938 en is gesloten in 2004. Nabij Salzbergen ligt nog wel een werkende grind- en zandgroeve maar die levert veel kristallijn materiaal maar bijna geen fossielen.
Fossielen die in deze grindgroeves gevonden worden hebben een ander herkomstgebied dan het materiaal uit de grindgroeves van de omgeving Wilsum en Itterbeck. Bij Wilsum en Itterbeck is veel materiaal aangevoerd door de oude oerstromen als de Eridanos, veelal afkomstig uit Baltische gebieden. Het grind bij Haddorf, Neuenkirchen en Salzbergen is materiaal uit het noordelijke deel van de grindzandrug van Münster.
In de Saale ijstijd (140.000 jaar geleden) liep er een smeltwater rivier op de toenmalige gletsjer. Op deze rivierbodem verzamelden zich in de loop van de tijd veel stenen die door het ijs uit noordoostelijke richting zijn aangevoerd. Toen het ijs smolt is er een grindrug van 80 kilometer lengte blijven liggen. Er ligt materiaal uit Scandinavië maar ook uit het 200 kilometer verderop liggende Wiehengebergte.
Met dank aan Robert Mensink en Tom Koops voor het leveren van deze beschrijving.